A magyar irodalom legszebb novellái – A századforduló

A magyar irodalom legszebb novellái – A századforduló

“Jelen kötet válogatás a 19. és 20. századi magyar novella páratlanul sokszínű terméséből. A kiadó alapvető célja, hogy ráirányítsa a kortárs olvasó figyelmét a kisforma kézműveseinek értékes örökségére. A korai modernségbe átvezető korszak meghatározó jelentőségű írói közül Ambrus Zoltán, Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Gozsdu Elek, Herczeg Ferenc, Justh Zsigmond, Lovik Károly, Mikszáth Kálmán, Papp Dániel, Petelei István, Thury Zoltán, Tömörkény István két-két jellemző művét tartalmazza.
A szövegek válogatásában megnyilvánuló szaktudományos felfogás részletes kifejtését az érdeklődő olvasó megtalálja a szerkesztő “Alaktan és értelmezéstörténet. Novellatípusok a századforduló magyar irodalmában” (Debrecen, Kossuth Egyetemi Kiadó, 1995.) című monográfiájában. Jelen szöveggyűjtemény e műfajtörténeti összefoglalással együtt áttekinthető irányzatszerkezetben mutatja be a századforduló magyar novellairodalmát, de önállóan is képes megjeleníteni a rövidpróza mintázatait: az anekdotikus novella újraértett változatát, a metaforikus, lirizált elbeszélés, a tárgyias lélekrajzi novellát.
A kötet írásai felmutatják a korai modern magyar novellairodalom megkülönböztető jegyeit, ezért alapvető segítséget nyújthat a középiskolai és az egyetemi oktatásban a korszak kisprózájának rendszeres feldolgozásához.” (Dobos István)

Akció!

2 700 Ft 2 295 Ft

2 186 Ft (ÁFA nélkül)

1 készleten

Cikkszám: 1035400 Kategória: